Pěstitelské pálení z celého ovoce

Sezóna pěstitelského pálení z celého ovoce – jablek a hrušek, začíná každoročně 1. září a končí okolo 15. listopadu. Nutno ověřit telefonicky! Místo odběru celého ovoce je otevřeno ve stejnou dobu, jako je otevírací doba podnikové prodejny.

Cena

Cena pěstitelského pálení z celého ovoce (jablka, hrušky) je 140,- Kč za 1 litr 50% destilátu.

Jak probíhá pěstitelské pálení z celého ovoce

Celé ovoce pro pěstitelské pálení (jablka a hrušky) je možno dovážet v pracovní dobu , která je uvedena výše v textu.

Ovoce je nutno přivézt v pytlích ( jutových, silonových) či větších přepravkách tak, aby jste byli schopni je z auta vyložit, nechat zvážit a bez problémů vysypat. Dovezené ovoce nesmí být shnilé, špinavé a nesmí obsahovat cizí „tvrdé částice“.

Výtěžnost ze 100kg ovoce se pohybuje kolem 10 litrů 50% jablečného destilátu. Výtěžnost je ale vždy závislá na zralosti ovoce, proto jsou pro výrobu destilátů méně vhodné ranné odrůdy, jelikož neobsahují tolik cukrů ani aromatických látek.

Hotový jablečný destilát je možno odebrat na prodejně. Destilát Vám bude vydán na prodejně lihovaru a to do Vámi donesených vlastních nádob, vhodných pro snadnou manipulaci a přepravu (demižony – plastové, skleněné opletené či v koši). Zcela nevhodné jsou malé sklenice (1l - 0,7l - 0,5l apod.) jejichž plnění je neúměrně zdlouhavé a zdržuje ostatní zákazníky!! Vhodné demižony je také možno zakoupit na prodejně.

Pozor, destilát je nutno vyzvednout nejpozději do data uvedeného na „prohlášení pěstitele“, jinak Vám při vyzvednutí bude naúčtováno skladné!