Pěstitelské pálení z vlastních kvasů

Jak objednat vypálení vlastního kvasu

Pěstitelské pálení z vlastních kvasů je možno objednat telefonicky, a to každoročně v období od července do března následujícího roku.

Při objednávání pálení z vlastního kvasu je nutno sdělilt jméno, kontaktní telefonní číslo (na které Vám budeme následně volat termín Vašeho konkrétního pálení), množství kvasu a druh ovoce z něhož je kvas připraven a taktéž údaje o zahradě, kde došlo k vypěstování ovoce (majitel, nájemce).

Naše pěstitelská pálenice disponuje destilačním kotlem o objemu 400 litrů. Pokud tedy zákazník požaduje samostatné pálení pouze svého kvasu, musí ho mít 300-400 litrů.

Pokud má zákazník menší množství kvasu, bude zapsán do pořadníku a po zapsání dostatečného množství dalších zájemců se stejným druhem ovocného kvasu mu bude nabídnut termín pálení společný pro více zákazníků.

Ceník pěstitelského pálení z vlastního kvasu

Cena pěstitelského pálení z vlastního kvasu je 140,- Kč za 1 litr 50% destilátu.

Informace k vlastnímu pálení

Pokud již máte domluvený termín pálení a dohodnutou hodinu - vždy se pálí v lichou hodinu (první kotel 7.00, druhý 9.00, třetí 11.00, …..) je vhodné přijet cca. 30 minut před danou hodinou, abyste měli dostatek času na vyložení kvasu.

Samotná destilace trvá cca. 2 hodiny, což Vás nenutí zde zůstávat a čekat. Pokud dáte do pálenice k dispozici vhodné nádoby na vypálený destilát (nutno podepsat), můžete si tento vyzvednout později na prodejně. Samozřejmě můžete být celému procesu osobně přítomni a budete-li mít svého řidiče můžete si svůj destilát na místě okoštovat!

Vypálený destilát může dosahovat lihovitosti i kolem 60% (vše závisí na kvalitě kvasu), pokud tedy chcete mít destilát o síle např. 50% může Vám pracovník pálenice destilát buď přímo naředit (nutno říci předem) nebo Vám vypočítá kolik vody je nutno do destilátu přidat na požadovanou sílu.

Péče věnovaná přípravě kvasu se odráží v kvalitě destilátu. Vysoce kvalitní destiláty bývají pýchou pěstitele a poskytují nevšední chuťové zážitky, které jsou odměnou za vynaloženou práci na zahrádce.

Nevíte jak na to?

Příprava ovocného kvasu pro destilaci...